Nederland Europees kampioen zitten
Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Nederland is hiermee ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. In 2022 zaten werknemers gemiddeld 8,9 uur per werkdag. Dit staat in de factsheet “zitten tijdens werk” die TNO heeft gepubliceerd.
Werknemers zaten gemiddeld 8,9 uur per dag
In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag. Dit gebeurt meer dan de helft van de tijd tijdens het werk: gemiddeld 4,5 uur. In hun vrije tijd zitten werknemers gemiddeld 3,4 uur. De overige “zittijd” bedraagt 1 uur en is woon-werkverkeer. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Er is een grote variatie in zittijd tijdens het werk tussen verschillende beroepsgroepen en sectoren.
Sectoren en beroepsgroepen
In de financiële en ICT-sector zit men het meest tijdens werk, respectievelijk 7 en 6,8 uur. Dat is circa 2,5 uur meer dan er gemiddeld tijdens werk in Nederland wordt gezeten. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur). Juristen, financieel specialisten en software- en applicatieontwikkelaars zitten 7,3 uur tijdens werk.
Te veel zitten is ongezond
Uit eerder onderzoek van de Gezondheidsraad* blijkt dat langdurig zitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Ook gaat langdurig zitten gepaard met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Meer dan 8 uur per dag zitten, leidt tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met minder dan 4 uur per dag zitten.
Factsheet ‘Zitten tijdens werk 2023’
Download de factsheet ‘Zitten tijdens werk 2023’ van TNO en ontdek waarom Nederland Europees kampioen zitten is.
Download (pdf)(opent in nieuw venster)
Meer bewegen
In Nederland gelden voor volwassenen de volgende algemene beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad:
- Minimaal 150 minuten matig-intensief bewegen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over de week.
- Minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals traplopen of krachttraining.
- Voorkom dat je veel stil zit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert daarbij om het zitten te vervangen door (lichte, matige of intensieve) fysieke activiteit.
- Iedere mate van activiteit is beter dan zitten en levert gezondheidswinst op.
Heel veel (minimaal een uur per dag intensief) bewegen kan de risico’s van langdurig zitten compenseren. Maar dat haalt slechts een handjevol fanatieke sporters. Voor mensen met zittende beroepen is het advies daarom om zitten regelmatig, bij voorkeur ieder half uur, te onderbreken met staan of lopen. Deze (korte) onderbrekingen lijken namelijk al een gunstig effect te hebben op het risico op hart- en vaatziekten.
*Gezondheidsraad; Sedentary behavior and risk of chronic diseases, background document to Dutch Physical Activity Guidelines 2017, The Hague
Vind je het lastig om zelf tijdens de werkdag in beweging te komen dan helpt Wellnomics software helpt je hierbij
Wellbeing software
- Beweegpauzes meldingen
- Micropauzes meldingen (natuurlijke pauzes worden meegenomen)
- Verschillende instellingen van licht (je kunt altijd door blijven werken) tot zwaar (herstel bij klachten)
- Gezond werken tips voor bewegen bij thuiswerken, stresspreventie etc.
- HD Workouts, selectie van gebied is mogelijk (nek, schouder, arm, pols etc).
- Zit-sta software om zit-stabureaus zo optimaal mogelijk te gebruiken
- Ergonomie training gezond werken – om je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten.
- Persoonlijke terugkoppeling met aanbevelingen gezonder werken; deze aanbevelingen laten zien hoe jij werkt, wat het meest optimaal is en wat je kunt doen om dit te bereiken
- Persoonlijke prestaties van wat je goed doet
- Trendscore van afgelopen maand – kwartaal – jaar
- Vragenlijsten klachten, werkdruk en werkstress met aanbevelingen.
- Managementrapportages